خادم الموالی عباس داودی داوودی


مخارج حروف در نماز

 

تلفظ ده حرف در یک نگاه

ردیف

حروف

تلفظ صحیح

1

ث  ذ

نوک زبان بین دندان‌های بالا و پایین

2

ظ

نوک زبان پشت دندان‌های جلو ی بالا

3

ض

کناره زبان پشت دندان‌های راست یا چپ بالا

4

ح  غ ع

از حلق ادا می‌شوند  «غ» با کشش تلفظ شود

5

ط

قسمت جلوی زبان به سقف کام بالا چسبیده و با شدت رها شود

6

ص

مانند حرف سین ولی درشت‌تر (کمی لب‌ها جمع شود)

7

و

لب‌ها غنچه شده و بعد تلفظ شود

 

از میان حروف عربی، 18 حرف، همانند حروف فارسی تلفظ می‌شوند اما ده حرف دیگر از حیث تلفظ، با حروف فارسی تفاوت‌هایی دارند که عبارتند از (ث، ذ، ظ، و، ح، ع،غ، ص، ض، ط)

سه حرف (ث - ذ - ظ) از برخورد نوک زبان به پشت سر دندان‌های پیشین بالا به تلفظ در می آیند ،با این تفاوت که دو حرف (ث - ذ) نازک و رقیق، و حرف (ظ) درشت و پرحجم خوانده می‌شوند. صدای حرف (ظ) مقداری نیز به طرف عقب دهان کشانده می‌شود.

حرف (و) از بین دو لب تلفظ می‌شود‌. دندان‌ها در تلفظ آن دخالتی ندارند و باید نازک و رقیق نیز تلفظ شود.

دو حرف (ح - ع) از وسط حلق و حرف (غ) از قسمتی که حلق به دهان متصل می‌شود ، به تلفظ در می‌آیند.

هنگام تلفظ حرف (ح) صدا کمی در وسط با گرفتگی همراه باشد‌. هنگام تلفظ حرف (غ) جریان نفس قطع نگردد، زیرا اگر در حین تلفظ حرف (غ) مجرای هوا مسدود شود و صدای آن قطع گردد، حرف (غ) به حرف (ق) شبیه می‌شود.

دو حرف (ح - ع) از حروفی هستند که باید نازک و رقیق تلفظ شوند. حرف (غ) از حروفی است که باید درشت و پرحجم تلفظ شود.

حرف (ص) این حرف همانند حرف سین فارسی است ،با این تفاوت که صدای حرف (صاد) کمی به طرف عقب دهان کشانده می شود‌. درشت‌تر از سین فارسی نیز به تلفظ در می‌آید.

حرف (ض) این حرف از برخورد کناره زبان از سمت چپ و یا راست، به پهلوی دندان‌های آسیای بالا تلفظ می‌شود‌. به دلیل آن که سمت مخالف زبان به محل خروج حرف دال برخورد می‌کند، هنگامی که با یکی از حرکات خوانده شود، صدایی شبیه به صدای حرف دال نیز از آن شنیده می‌شود.

این حرف درشت و پرحجم تلفظ می‌شود‌. صدای آن نیز کمی به طرف عقب دهان کشانده می‌شود.

حرف (ط) تلفظ این حرف کم و بیش نزدیک به تلفظ دو حرف (ت) و (د) فارسی است، با این تفاوت که حرف (طا) درشت و پرحجم تلفظ می شود . صدای آن نیز مقداری به طرف عقب دهان کشانده می‌شود.

 

چند استفتاء از محضر امام خامنه‌ای در باره قرائت نماز

س 467: آیا ادا کامل الفاظ عربی در نماز واجب است؟ آیا اگر کلمات به‌صورت عربی صحیح و کامل تلفظ نشود، نماز محکوم به صحّت‌‌ است؟

ج: واجب است که همه ذکرهاى واجب نماز از قبیل قرائت حمد و سوره و غیر آنها به‌طور صحیح قرائت شود و اگر نمازگزار کیفیت صحیح تلفظ کلمات عربى را نمى‌‌داند، واجب است که یاد بگیرد و اگر قادر به یادگیرى نیست، معذور است.

س 476: اگر بر اثر سهل انگاری و یا لهجه‌‌ ای که انسان به آن تکلم می‌‌کند، اشتباهی در قرائت حمد و سوره و یا در اعراب و حرکات کلمات نماز رخ دهد مثلاً کلمه یولَد به جای فتح لام، به کسر لام خوانده شود، نماز چه حکمی دارد؟

ج: اگر عامد باشد نماز باطل است و اگر جاهل مقصر (قادر بر یادگیری) باشد نیز بنابر احتیاط واجب، نماز باطل است، و الا نماز صحیح است. البته اگر نمازهای گذشته را با اعتقاد به صحّت‌‌، به‌صورت مذکور خوانده باشد، در هر صورت قضای آنها واجب نیست.

س 478: من کلمات نماز را همانگونه که از پدر و مادرم آموخته‌‌ام و در دبیرستان آموزش داده‌‌اند، تلفظ می‌‌کردم. بعداً متوجه شدم که کلمات را اشتباه ادا می‌‌کرده‌‌ام. آیا طبق فتوای امام(قدّس‌‌سرّه) اعاده نماز بر من واجب است یا آنکه همه نمازهایی را که به آن صورت خوانده‌‌ام، صحیح هستند؟

ج: در فرض سؤال، تمامى نمازهاى گذشته محکوم به صحّت‌‌ است و اعاده و قضاء ندارد.

 

 


ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.